Allt du behöver veta om privatlån

Guide till privatlån

Begreppet privatlån är något som de flesta har hört talas om. För läsarna som inte är på det klara om dess innebörd så är privatlån är ett lån utan säkerhet som avses för någon form av konsumtion. Begreppet konsumtion sammanfattar allt från en semesterresa till inköp av bil.

Lån utan säkerhet betyder att låntagaren inte behöver erbjuda någon form av säkerhet för att ta lånet. Lån som kräver säkerhet begär att låntagaren ska sätta en lägenhet, en bil eller någon annan form av värdefull egendom som säkerhet för det lånade beloppet. Privatlån kallas även för blancolån, vilket är i princip samma sak även om många banker och privata långivare helst väljer att kalla låneprodukten för just privatlån.

Populära Lån
Kredit
Ränta
Uppl.avgift
Bynk privatlån
Bynk
10000 - 300000 kr
i upp till 12 år
Från 3,95 % 398 kr Ansök
Ferratum privatlån
Ferratum
46000 - 200000 kr
i upp till 12 år
Från 6,95 % - Ansök
Svea Ekonomi privatlån
Svea Ekonomi
10000 - 400000 kr
i upp till 15 år
Från 5,75 % 395 kr Ansök

Hur mycket kan man låna med privatlån?

Lånebeloppen för privatlån varierar vanligen mellan 5 000 kronor upp till 600 000 kronor. Långivarna anser stora privatlån som mer riskabla jämfört med säkrade sådana. Detta är även orsaken till att dessa typer av låneprodukter kan vara dyrare. Bostads- eller billån tenderar att ha lägre räntor och avgifter i och med att det i regel är säkrade belopp.

Återbetalningstiden hos privatlån brukar vara från 1 år till 20 år, desto snabbare du betalar av på lånet desto billigare blir det.

Bank eller annan långivare?

Både svenska banker och andra långivare såsom SMS - låneföretag erbjuder privatlån. Vanligtvis är det lite lättare att bli accepterad ett lån från en privat långivare jämfört med en bank. Detta speciellt om man inte redan är kund i just den specifika banken man tänker låna ifrån. Banker brukar undersöka klientens ekonomiska situation och bedöma om de är villiga att låna ut pengar.

De tar hänsyn till faktorer som arbetsförhållanden, inkomst, antal familjemedlemmar och utgifter. En väldigt viktig punkt är övriga aktiva lån och hur dessa betalas. Banker accepterar inte heller klienter med betalningsanmärkningar, något som övriga aktörer många gånger gör.

Låna pengar till resan

Se upp för räntan

Räntan är egentligen priset man betalar för att ta ett lån. Den tillsammans med andra utgifter (om sådana finns) utgör lånets totala kostnad. Vanliga exempel på avgifter kan vara uppläggnings- och aviseringsavgift. Det enda problemet med räntan är att den kan variera ganska mycket olika långivare emellan.

Ett privatlån idag kan ha 5% - 30% i ränta, något som påverkar avbetalningarna markant. Därför är det väldigt viktigt att alltid ta reda på vad räntan ligger på. Vissa långivare arbetar med rörliga räntesatser vilket betyder att räntan kan skilja olika månader emellan, och den går oftast uppåt. En rörlig ränta innebär en stor osäkerhet då klienten inte har någon form av säkerhet för hur den kommer att växla.

Många banker föredrar att erbjuda fasta räntor, vilket även är att föredra som kund. En fast ränta ändras inte under låneperioden. Bästa rådet är att faktiskt ta reda på både ränta och avgifter innan du lånar för att på så vis skapa en tydlig bild av lånets kostnad.

Jämför privatlån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Jämför räntor, kostnader och villkor för lån utan säkerhet. När du hittat ett lån som passar dina krav kan du fylla i ansökan direkt på internet. Ofta får du besked direkt och utbetalning inom 24 timmar. Klicka på länken för att se vilka långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning.