Guiden till lånelöftet

Skaffa ett lånelöfte

För att komma in på den brutala bostadsmarknaden utan flera miljoner på banken är ett lånelöfte något av det första som krävs. Ett lånelöfte är en bekräftelse från banken eller alternativ långivare som innebär att de går med på att låna ut en angiven summa pengar till dig inför ett bostadsköp.

Att ansöka om ett lånelöfte idag görs enklast via bankens eller bolånebolagens hemsidor. Men det går också bra att boka in ett personligt möte. Att ansöka om lånelöfte är gratis och giltigt i sex månader, oavsett bank eller låneinstitut. Blir du beviljad ett lån behöver du hur som helst inte ta det. Men när budgivningen startar är det en trygghet att ha med sig.

Vad krävs för att få lånelöfte?

För att få ett lånelöfte kräver långivaren vissa uppgifter av dig. Däribland inkomst, eventuella andra lån och omkostnader samt den tilltänkta lånesumman. Behöver du även låna till kontantinsatsen ska det också anges. Långivaren prövar sedan din återbetalningsförmåga och kontrollerar eventuella betalningsanmärkningar via Upplysningscentralen (UC) och med hjälp av en särskild kalkyl.

De flesta banker och låneinstitut kräver vid ansökan att låntagarna har fast arbete. Åtminstone att en har det, om två personer söker tillsammans. En tillsvidareanställning är naturligtvis att föredra, men undantag görs för vissa typer av projektanställningar. Det finns också långivare som är mer flexibla när det gäller anställningsform. En längre arbetshistoria eller bred yrkeskunskap kan exempelvis väga upp för en mindre trygg anställningsform så som visstidsanställning. Det samma gäller för egenföretagare.

Är betalningsanmärkningar ett hinder?

Om du sedan tidigare har någon typ av betalningsanmärkning är det högst sannolikt att du får avslag på din ansökan. Men det är inte kört. Om anmärkningen beror på att du missade att betala en räkning när du var på en längre resa eller liknande kan banken ibland se mellan fingrarna. Det viktiga är att det inte finns ett mönster av flera liknande händelser utan rimlig orsak. Anledningen till att långivarna är stenhårda med detta är för att de inte vill riskera att en kund som medvetet struntar i att betala sina räkningar beviljas ett lån. Om avslaget ändå kvarstår finns det möjlighet att vända sig till andra aktörer.

låna pengar till hus

Det finns ett flertal på marknaden som erbjuder lån till personer med sämre kreditbetyg. Dock innebär den ökade risken för långivarna högre räntor på lånen för låntagaren. Tidigare lån och förfrågningar på din kredithistoria kommer att synas i kreditupplysningen som banken gör vid din ansökan om lånelöftet. Långivaren tar naturligt vis hänsyn till den historiken. Vad gäller inkomstkrav så skiljer det sig mellan de olika bankerna. Ofta baseras det på schablonkostnader och hur många som delar bostad.

I Sverige, till skillnad från andra Nordiska länder, behöver inte planerat köpobjekt anges i ansökan om lånelöftet. Däremot kan det vara bra att i förväg ta höjd för vad bostaden kommer att kosta. Bostadsmarknaden är extrem idag och är inte säkert att lånelöftet kommer att räcka till. Skanna av marknaden och det område du avser att köpa din bostad i. Laborera sedan med långivarens återbetalningskalkyl och utred din kommande månadskostnad.