Allt om mikrolån

Guide till Mikrolån

Mikrolån är ett väldigt omdiskuterat lånesätt. Det kan kännas lockande att ta ett lån utan det vanliga krånglet hos banken och kortsiktigt kan mikrolån vara en bra lösning på finansiella problem, med förutsättningen att man är noggrann med återbetalningen. Mikrolån kan lätt bli dyrt och det är viktigt att ha koll på vad lånet innebär. Här nedan går vi igenom några för- och nackdelar med mikrolån

Mikrolånets bakgrund

Mikrolån är ett samlingsnamn på olika lån såsom smslån, snabblån, telefonlån, internetlån och korttidskrediter, alla med samma syfte, att erbjuda snabb utbetalning. Ett mikrolån är vanligen på summor från lägst 1000 kr upp till 30 000 kr. Max beloppet varierar mellan olika aktörer. Idag finns det en kombination mellan mikrolån och privatlån som gör att du kan låna högre summor men med mikrolånets snabba utbetalning, höga ränta och korta återbetalningstid. Löptiden för mikrolån varierar men mellan 30 till 90 dagar är vanligt.

Populära Mikrolån
Kredit
Ränta
Uppl.avgift
Ferratum mikrolån
Ferratum
1000 - 45000 kr
i upp till 30 dagar
- - Ansök
Mobillån mikrolån
Mobillån
1000 - 30000 kr
i upp till 90 dagar
- - Ansök
Smspengar mikrolån
Smspengar
1000 - 30000 kr
i upp till 90 dagar
- - Ansök

Fördelar med Mikrolån

 • Inga papper att fylla i
 • Snabb utbetalning
 • Bra för oväntade kostnader
 • Inga hårda krav

Fördelarna med ett mikrolån är såklart att det går snabbt att få. Det kan gå så fort som 15-20 minuter efter att du lagt en låneförfrågan. Pengarna kommer på ditt konto samma dag eller dagen efter beroende på vilken bank du har. Det är alltså en bra lånemetod för oväntade kostnader såsom tandläkarbesök, veterinärkostnader eller bilköp. Om du har betalningsanmärkningar kan du ändå få denna typ av lån eftersom det är ett mindre lån. Vissa långivare erbjuder nya kunder ett första räntefritt lån.

Nackdelar med Mikrolån

 • Små belopp
 • Hög kostnad
 • Kort återbetalningstid
 • Inga hårda krav

Mikrolån är som sagt bra för oväntade kostnader men då det idag nästan är lika snabbt att skaffa ett privatlån kan det många gånger vara ett bättre alternativ. Med hög ränta och kort återbetalningstid kan det bli svårt att betala tillbaka om du inte är noggrann. Då återbetalningen är mycket kortare än ett vanligt privatlån är det lätt att slarva med en faktura och få lov att betala dyr dröjsmålsränta. Skulle du behöva förlänga lånet är det ofta hög kostnad och det är lätt att snabbt överstiga sin egen betalningsförmåga. Ett lån som skulle vara billigt kan i slutändan bli väldigt dyrt. Var noga med att räkna på vad slutsumman för lånet, räntor och övriga kostnader blir och se om du har råd med det. Tänk efter noga om du verkligen behöver låna pengar, eller om det går att undvika.

Måste du låna pengar?

Det finns vissa situationer då du inte ska ta ett mikrolån. Kan du svara ja på en eller flera av frågorna nedan så är nog inte ett mikrolån lösningen för dig.

 • Du kan inte betala tillbaka lånet månaden efter
 • Du har ett beroende (droger, spel, shopping etc.)
 • Du lånar för att betala för nöjen
 • Du lånar för att täcka upp ett annat litet lån

Jämför mikrolån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra mikrolån. Jämför räntor, kostnader och villkor för de flesta svenska mikrolån eller smslån. När du hittat ett lån som passar dina krav kan du fylla i ansökan direkt på internet. Ofta får du besked direkt och utbetalning inom några timmar. Här ser du också vilka som kan bevilja bevilja mikrolån trots betalningsanmärkning.