Mikrolån

Kreditkonto - Tillgång till pengar snabbt och enkelt

Alltid tillgång till pengar med kreditkonto

En flexibel lösning vid pengabehov

Har du någonsin funnit dig i omedelbart behov av en viss summa pengar? Kanske för att bilen gått sönder, eller för att någon i familjen behöver vård på direkten. Och lönen kommer inte förrän efteråt. Detta är tyvärr ett ganska vanligt problem. Med det innebär att det redan finns en mängd olika lösningar tillgängliga.

Konceptet kreditkonto har tagits fram som en lösning till detta problem. Det handlar om en flexibel kredit som görs tillgänglig till dig. Du kan använda den vid behov och behöver inte ta ut smålån.

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto kan beskrivas som ett “online kreditkort”, fast utan kortet. Du har krediten tillgänglig hela tiden. Vid behov kan du överföra summan i fråga till ditt bankkonto och använda bankkortet som vanligt. Du behöver endast betala för de pengar du faktiskt använder.

mikrolån högkostnadskredit Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Det finns en detalj du måste vara uppmärksam på när det gäller kreditkonto. Det finns ett liknande begrepp: kontokredit. Ta reda på vad det betyder hos den långivare du tänker förhandla med. På vissa ställen används termerna som om de hade samma betydelse. Men det handlar om två olika saker.

Kontokredit är det arrangemang du har med din bank för att ta ut mer pengar än vad som finns på ditt bankkort. När din lön kommer in, brukar denna skuld regleras automatiskt.

Kreditkonto är något helt annat. Det tillkommer inget kreditkort. Erbjudandet får du av fria aktörer och inte av banken. Andra ord som används för att beskriva detta koncept är flexibel kredit eller online krediter.

Hur funkar kreditkontot?

Du blir beviljad en viss summa i kredit. Den ligger kvar hos kreditgivaren och “vilar” tills du behöver den. Då gör du en överföring av summan i fråga till ditt bankkonto. Använd ditt bankkort som vanligt för att få åtkomst till pengarna.

När du ska återbetala krediten behöver du endast föra över summan till kreditkontot igen. Krediterna har ingen löptid - de kan användas så mycket du behöver eller vill. Du behöver endast betala ränta på den summa som du faktiskt överför till ditt konto. Du får betala tillbaka pengarna i egen takt, men du måste betala minimisumman varje månad.

Kreditkontot har flera fördelar när det jämförs med t.ex. mikrolån. Räntan brukar vara lägre. Du betalar ränta endast för de pengar du faktiskt använder. Du väljer själv din avbetalningstakt. Det är dock lika viktigt med självbehärskning. Se upp för fällan att använda mer än du behöver. Det är lätt att göra detta bara för att pengarna finns tillgängliga!

Hur fungerar ett kreditkonto?

Vem får ansöka om ett kreditkonto?

Vem som helst som uppfyller kreditgivarens grundkrav. Dessa brukar vara:

  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara skriven och folkbokförd i Sverige, samt inneha svenskt personnummer
  • Du ska ha BankID eller Mobilt BankID
  • Du ska uppfylla långivarens krav på inkomst

Kreditupplysning vid kreditkonto

Långivaren kommer absolut att ta en kreditupplysning på dig. Informationen i denna kommer att hjälpa dem avgöra om du är i stånd till att betala tillbaka krediten. Vissa långivare godkänner ansökningar utan fast anställning. Då gör man en helhetsbedömning av din ekonomi.

Kreditkonto utan UC

Precis som att man kan ansöka om ett mikrolån utan kreditupplysning med UC så finns det flera aktörer som inte använder sig av UC när man ska ansöka om ett kreditkonto. Kolla i tabellen ovan för att se vilka som erbjuder kredit utan UC.

Betalningsanmärkningar och kreditkonto

Det är inte alla långivare som godkänner en ansökan om kreditkonto med betalningsanmärkningar. Men det finns undantag. Dessa gör en helhetsbedömning av din ekonomi för att avgöra om du ska bli beviljad krediten eller ej. Något som har ett ganska stort inflytande på beslutet är hur gamla dina betalningsanmärkningar är. Har du nyligen samlat på dig flera stycken är det inte troligt att du blir beviljad kredit även hos mindre krävande långivare.

Att välja kreditkonto

Uppfyller du grundkraven är det bara att skicka in en ansökan till den långivare du valt. Men det krävs lite undersökning för att välja rätt. Här kan du läsa om vissa saker du måste ta med i räkningen när du ska avgöra hos vem du ska ansöka om kreditkonto:

  • Räntan. I Sverige får den nominella räntan inte vara mer än 40 procent högre än referensräntan. Utöver detta finns det mycket variation mellan olika krediter.
  • Effektiv ränta. Den totala kostnaden för lånet kan bli mycket högre om kreditgivaren har vissa extra avgifter att lägga till. Håll ögonen öppna efter dessa.
  • Dröjsmålsränta. Om du glömmer att betala minimisumman i tid kan denna avgift tillkomma. Ta reda på hur mycket du blir skyldig i så fall.
  • Kreditnivå. Hur mycket blir du beviljad i kredit? Tänk på att du inte behöver använda hela summan på samma gång om du inte vill.

Spara pengar genom ett noggrant val

Det finns vissa avgifter som kan kännas oundvikliga. Till exempel startavgiften, aviavgiften eller uttagsavgiften. Det finns dock några seriösa kreditgivare som inte har dessa avgifter. Du som är mån om din ekonomi och vill spara några slantar: håll dig till dessa!