Mikrolån

Tips när man har fått skulder och betalningsanmärkningar hos kronofogden

Samla dina skulder

I början av 2014 hade hela 350 000 privatpersoner betalningsanmärkningar hos kronofogden, med en gemensam skuld på mer än 62 miljarder svenska kronor. Dessvärre är trenden ökande - det vill säga att varje år tenderar antalet privatpersoner med skulder till kronofogden att öka, vilket är oroväckande fakta.

Vilka grupper rör det sig om?

Många av de skuldsatta som har betalningsanmärkningar hos kronofogden är beklagligtvis unga arbetslösa. Till skillnad ifrån personer i medelåldern är unga arbetslösa en svag grupp som saknar köpkraft och som oftast hamnar i skuldfällan efter att ha köpt prylar på internet. En annan sårbar grupp är barnfamiljer. Enligt studier blir denna grupp oftast skuldsatt kring storhelgerna och på grund av den köphets som råder. För många barnfamiljer blir storhelgerna ett första steg mot svår skuldsättning.

Tips och lösningar för att undvika att hamna hos kronofogden

Om du befinner dig på gränsen till att hamna hos kronofogden är det viktigt att ta tag i situationen med detsamma. Det du kan prova är följande:

  • Gör en ekonomisk kalkyl för varje månad där du bedömer dina inkomster och utgifter i förväg.
  • Starta ett sparkonto och avsluta alla dina möjligheter att köpa på kredit eller kreditkort
  • Spara på kvitton och kontoutdrag. För därefter en kassabok och få bekräftat vad du lägger pengarna på.
  • Ta inte nya smålån för att betala av existerande lån. Försök istället samla ihop dem till ett enda större lån med förmånligare ränta.
  • UNDVIK att hamna hos kronofogden. Gör upp med fordringsägaren om en betalningsplan istället.

Redan hos kronofogden

Om du redan hamnat hos kronofogden bör du inte skämmas för det och förtränga det obehagliga. Det leder oftast bara till handlingsförlamning, vilket gör att du inte kan agera medan situationen bara blir värre. Försök i stället hålla huvudet kallt och tänka på att metodiskt lösa din ekonomiska situation. Hur illa det än är kan det bara bli bättre från det ögonblick du börjar ta tag i det. Ett första steg är att ringa direkt till kronofogden och prata med kundservice som kan vägleda dig eller koppla dig till en ekonomisk rådgivare. Även om det inte känns så är de angelägna om att hjälpa dig att komma på rätt köl igen. Det finns mycket hjälp att få men första steget tas av dig.

Utmätning

kronofogdens roll ifråga om privatpersoners skulder är att se till att du som har en skuld blir av med den och att den du har skulden till får betalt. Först och främst vill kronofogden hjälpa dig så att du klarar av att betala genom egen betalningsvilja och inkomster. Klarar du inte av att betala - eller om du inte vill betala - kan din lön, bankmedel och/eller andra tillgångar utmätas. Det bästa är att du har en öppen dialog med kronofogden.