Mikrolån

Räkna ut lånekostnader

Ansök om ett Privatlån för att samla dina lån

Det kan kännas rörigt med räntekostnader, amorteringskrav och andra avgifter och det kan vara svårt att veta vad ett lån blir att kosta i slutändan. Du letar bostad men vet inte hur stort lån din ekonomi tillåter. Du vill resa utomlands men är osäker på vilket lån som blir billigast. Din livssituation har ändrats och vet inte om din nuvarande ekonomi kommer hålla. Oavsett om du är i färd med att teckna ett lån eller redan har flera lån så är det viktigt att veta din totala utgift. Här nedan förklarar vi hur du kan få koll på dina utgifter med några enkla räknemetoder.

Till att börja med måste man förstå att månadskostnaden består av den totala summan när man adderar ihop ränta, amortering och eventuella avgifter. Totalkostnaden för lånet blir den totala summan av samtliga månadskostnader. Här nedan följer några räkneexempel.

Räntekostnaden

Vi börjar med att räkna ut räntekostnaden:

Formel: lånebelopp x räntesats = räntekostnad.

Exempel: Med ett lån på 100 000 kr som har ränta på 7% blir räntekostnaden 7000 kr (100.000 x 0.07 = 7000).

Vill du slå ut räntekostnaden per månad delar du helt enkelt 7000 kr med 12 månader (7000/12 = 583.33kr per månad).

Har du till exempel rak amortering dividerar man skulden med återbetalningstiden. Har du ett lån på 100 000 upplagt på 5 års återbetalningstid blir amorteringen:

100000/60 = 1667 kr per månad.

Den totala månadskostnaden med ränta och rak amortering blir alltså som följande:

1667 + 583.33 = 2250.33 kr per månad.

Formel för amorteringskrav:

Lån på över 70% av bostadsvärdet.

Lånebelopp x 0.02 = minsta amortering per år.

Lån på 50% - 70% av bostadsvärdet.

Lånebelopp x 0.01 = minsta amortering per år.

Samla dina lån

Har du många lån via olika långivare kan det vara svårt att hålla koll på utgifterna och det blir lätt många fakturor att betala varje månad. Det kan kan handla om många mikrolån, privatlån, kontokrediter eller andra smålån. Avbetalning för soffan med mikrolån, billån hos en kreditgivare och semesterresa hos en tredje aktör. Kanske har din livssituation ändrats sedan du tecknade lånen. Du kan ha fått högre lön, en tillsvidareanställning eller gift dig. Kanske är lånen gamla och därför med onödigt hög ränta jämfört med ett nytt lån. Alla dessa små faktorer kan tillsammans göra stor negativ påverkan på din ekonomi om du inte har koll.

Du kan sänka din månadskostnad genom att samla lånen under ett och samma lån och aktör. Det gör att du får en bättre överblick över dina utgifter, kan förhandla ner räntan och betala enbart en faktura varje månad. Börja med att räkna ut den totala kostnaden för alla lån så som vi gick igenom här ovan. Välj en långivare du är nöjd med eller jämför bland privatlån för att hitta det bästa lånet och för att undvika onödiga kreditupplysningar hos UC.