Mikrolån

Jämför kostnaderna för dina bank- och betalkort före utlandsresan

Samla dina skulder

Det är skillnad på kort och kort, det kan skilja en del i kostnad mellan de olika korten. Detta kan man utläsa i en undersökning av YouGov, på uppdrag av Santander Consumer Bank. Här har man studerat hur vi använder våra bank- och betalkort när vi befinner oss utanför Sverige. Det är inte ovanligt, att samma betalkort används såväl utomlands som här hemma. De flesta jämför inte ens korten före utlandssemestern, vilket kan medföra att du får betala mycket mer än om du hade valt ett lämpligare betalkort för din resa.

Är det okej att använda det kort man använder hemma, även i utlandet?

Om man köper eller tar ut pengar utomlands, så är de vanligt med ett valutaväxlingspåslag på omkring en till två procent. Påslaget varierar mellan de olika korten, men det finns faktiskt även kort helt utan avgifter. Tyvärr är det endast en fjärdedel av de tillfrågade som har tänkt på att noga jämföra de olika kort som erbjuds. Tre fjärdedelar säger att de använder samma kort utomlands som de brukar använda hemma.

Det lönar sig att välja rätt kort inför resan

Det är av största vikt och kan bespara dig många kronor, om du jämför de olika kort som finns på marknaden i dag. Något som har stor betydelse för din ekonomi, eftersom det kort som du använder hemma kanske ger dig onödiga utgifter som går att undvika. Välj kortet som har de allra lägsta avgifterna, och fundera på att eventuellt skaffa ett nytt inför din resa. Detta kan löna sig kostnadsmässigt, för ingen av oss vill väl betala mer än vad som behövs.

Olika stor räntekostnad på krediten

Ungefär hälften av de tillfrågade, säger att de använder krediten bara under den betalningsfria tiden för att slippa betala ränta. Något fler än en femtedel svarade att de valde att betala efter den betalningsfria tiden. Ungefär mellan ca 9-19 procent får du betala i ränta på kreditkortet och ibland kan t o m ett privatlån vara fördelaktigare att söka, än att ha en kreditkortsskuld.

Undvik att ta ut kontanter!

Vi använder för det mesta våra kort/betalkort till att betala med, när vi är på restaurang eller handlar i affärer och för att ta ut pengar. Men tänk på att kortutgivaren vanligtvis tar ut ränta från första dagen, när du gör ett kontantuttag utomlands, med betalkortet. Använd i stället ditt bankkort när du ska ta ut kontanter, det kostar en avgift men du betalar ingen ränta.

Goda råd när du reser utomlands

  • Välj lokal valuta vid uttag eller betalning för bättre växlingskurs
  • Välj alltid en bankomat som ägs av banken, så att du inte får dubbla avgifter
  • Växla inte innan resan, det är bättre att göra det på plats dit du reser
  • Ha med telefonnumret du ska ringa om du behöver spärra ditt kort
  • Akta dig för bankomater som verkar obekanta, för att undvika att ditt kort ”skimmas” (informationen på ditt kort kopieras till ett annat kort).

Här kan du jämföra kreditkort

Källa: www.compricer.se/nyheter/artikel/samma-bankbetalkort-hemma-som-borta--bra-eller-daligt