
Svea Ekonomi - Privatlån upp till 400 000 kr
Med Svealånet kan du låna upp till 400 000 kronor och välja en återbetalningstid på mellan 2-15 år. Räntan beräknas individuellt och godkänns vid sedvanlig kreditprövning.
Ansök här
Hur man kan spara pengar på bästa sätt

Alla har vi drömmar vi vill uppfylla. Det kan handla om en plats vi vill resa till och uppleva, en ny bil, köpa hus, betala av en skuld m.m. Pengar är oftast en förutsättning för förverkligandet och att lära sig att spara pengar blir därför en viktig del i vår strävan.
Hur kan man spara pengar?
Varje månad har vi inkomster och utgifter som ska balanseras mot varandra - och förhoppningsvis har vi en summa över som vi kan lägga undan. Vill du skapa ett kapital genom att lägga undan pengar månadsvis bör du läsa vidare här. Det finns några allmängiltiga tips du kan följa för att öka ditt sparande och även några mer specifika tips som kan gälla vissa av oss. Bland de allmängiltiga tipsen finns ganska traditionella råd som är väldigt nyttiga att följa. Exempelvis:
- Öppna ett sparkonto. Om du inte har ett är detta det första du bör göra. Lägg undan en del av dina växelpengar. En tia om dagen blir cirka 310 per månad och 3650 per år. Har du har svårt att lämna pengar orörda är en traditionell spargris, som måste tas sönder för att få ut innehållet, ett bra alternativ.
- Håll koll på dina utgifter. Du kommer att bli förvånad! Oftast har vi dåliga små vanor som blir till stora utgifter när du räknar ihop dem. Ett bra sätt att hålla koll på dina utgifter är att använda kort för att sedan kunna se ditt kontoutdrag. Ett annat alternativ är att du sparar på dina kvitton och sedan skriver ner allt på papper eller i ett budget/kalkylprogram på datorn.
- Noll impulsköp! Ha en betänketid på en till två dagar när du känner för att köpa något på impuls. Fråga dig efter betänketiden om det fortfarande är lika aktuellt för dig att köpa varan. Om du bestämmer dig för att avstå, sätter du in summan som varan hade kostat på ditt sparkonto.
- Köp inte varor eller tjänster på kredit. Banker lever på räntan från våra lån och att köpa på kredit är det samma som att låna.
- Lägg undan en mindre summa fler gånger istället för en större summa färre gånger. Om du bestämmer dig för att lägga undan en del pengar periodvis är det enklare att lyckas med mindre summor istället för större. Tänk på kalkylen med tian ovan.

Tips för att minska sina kostnader
Dessa allmängiltiga tips är väldigt nyttiga och du kommer garanterat långt med ditt sparande om du följer dem. Vidare finns det mer specifika områden inom vilka du kan fundera att spara i. En viktig och daglig utgift är exempelvis mat. Här finns stora möjligheter att spara!
- Ta med mat till jobbet! Det är betydligt billigare att laga mat hemma och ta med än att äta ute. En vanlig kalkyl är att en portion hemmalagad mat kostar runt 20 kr jämfört med 70 kr och uppåt för en vanlig lunch på en restaurang.
- Ät ute färre gånger per månad. Att gå ut och äta kan vara väldigt trevligt men tyvärr även dyrt. Vanligtvis är kvälls- och helgpriserna för mat på restaurang dyrare än lunchpriserna på vardagar.
- Köp varor efter lista. Att bestämma dina inköp av mat hemma, där du har koll på skafferiet och kylskåpet, hindrar dig ifrån att handla för mycket eller på impuls. Här finns faktiskt mer att spara än vad många tror. Glöm inte att vi i den rika delen av världen slänger mycket mat helt i onödan.
- Köp varor med lång hållbarhet i större mängder. Ris, pasta, socker, kryddor och spannmålsvaror är exempel på varor som är billigare att köpa i större mängder. Dessa varor har oftast väldigt lång hållbarhet och kan därför lagras i skafferiet.
Avslutningsvis är det värt att nämna att det finns många andra områden som kan innebära att du sparar pengar. Vissa är mer betydande än andra. För oss som bor i norden är transport och daglig pendling en viktig utgift. De höga bränslepriserna, försäkringar och skatter gör biläggandet till en mycket stor utgift för dig som vill spara. Fundera på om du kan åka kollektivt eller cykla istället. Vidare är skiftande bankvillkor en sak du kan titta närmre på - speciellt om du har stora lån. Det kan skilja mycket i avgifter och ränta mellan olika banker så jämför olika lån noggrant.